Venetia din noi

In fiecare dimineata ne privim in oglinda. Verficam. E bine? E bine. Apoi, din raftul de masti o alegem pe cea potrivita pentru ora zilei, intalnirea catre care ne ducem, colegii de serviciu, ceilalti soferi din trafic, "partenerii"de statii de metrou.
Apoi, inca o data: E bine? E perfect!
Ne-am obisnuit cu mastile in straturi successive, intr-atat incat incepem sa ne identificam cu ele.
Sunt masti guralive, persuasive, tacute, intelegatoare, evidente, disimulante, descurcarete, cu zambete largi si ochii mari, ironice, paranoice, blande si sarcastice. O lume exterioara de costume in spatele careia evoluam  in silentio stampa cu gandurile lovindu-se de un zid de mucava in incercarea disperata de a trece dincolo.
Un carnaval venetian perpetuu in care Colombina, Bauta si Moretto se pierd in marea de masti dambovitene, intre Mariute si Vasilachi, zei corporatisti si Capcauni, Zane si boiernasi, Feti Frumosi si comete media, Ilene Cosanzene si cersetori. O lume exterioara animata marcata de ochii tristi ai personajelor evoluand in luminile unor rampe nunai de ei stiute.
Un val care te ia pe sus intr-un periplu zilnic a capatul caruia ajungi din nou in fata unei oglinzi, uneori atat de obosit incat nu te mai ostenesti sa stergi zambetul fals. Executi aceleasi gesturi mecanice intr-un ritual predefinit si te marginesti la a suprapune un alt strat a doua zi. 
O zi, in care, in fata aceleasi oglinzi verfici: E bine? si stii ca, de fapt raspunsul e altul decat cel pe care il arunci in incercarea de a trece pozitiv peste inca o zi.
Raspunsul este ca ti-ai dori sa poti sa-ti scoti masca chiar si intr-o zi geroasa fara sa-ti pese ca nu iti va mai tine cald. Raspunsul este ca ti-ai dori sa zambesti pur si simplu pentru ca nici un machiaj nu te mai ingradeste, si ca ai vrea sa poti sa vezi prin mastile celorlati si sa poti privi atat de insistent incat sa vezi cum crapa si elibereaza alte chipuri captive. Si chiar ai putea incerca pentru ca, intre atatea masti nu va sti nimeni ca de fapt tu nu porti una.
Ai putea avea chiar norocul ca , in multime sa dai peste cineva ca tine, sa va opriti fata in fata sfidand dinamica si ritmul carnavalului inversand regulile jocului.
Pana atunci, insa, intinzi mana catre raftul cu masti, si.. e bine? E perfect!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Lectii de la viata